Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál

AZ ESEMÉNYRŐL

A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete 2018. október 3-7. között Kortalan Tudomány (Art of Ageing) címmel INGYENES konferenciát és fesztivált rendez Pécsett. Az I. Nemzetközi Transzdiszciplináris Konferencián magyar és külföldi vendégek egyaránt előadnak. A 2018-as év témája az AGEING. Röviden az aktív időskor, az öregedés vizsgálata kerül boncolgatásra. A transzdiszciplinaritás (a társadalom és üzleti élet bevonása az egyetemi tudományos életbe) eszméjének megfelelően az előadások stílusát közérthetőnek, gondolatébresztőnek, és kevésbé részletekbe menőnek kívánjuk meghatározni. A hallgatóság nemcsak szakértőkből, hanem diákokból és laikusokból tevődik majd össze. Így mindenkit bátorítunk a részvételre, hiszen érdekességeket osztunk meg, NEM CSAK TUDÓSOKNAK!

INGYENES REGISZTRÁCIÓ az alábbi linken: –>REGISZTRÁLOK<–

3 program kivételével a teljes konferencia és fesztivál INGYENES!

Fizetős programok:

 • Filmvetítés az Apolló Moziban (Columbo – Képek keret nélkül) (500 Ft/fő)

Részletek: http://old.itdweb.hu/columbo-kepek-keret-nelkul/

 • “Múló idő az asztalon” Borkóstolóval egybekötött ínyenc vacsora a Pécsi Püspökség borai társaságában (7990 Ft/fő)

Részletek: http://old.itdweb.hu/mulo-ido-az-asztalon-borkostoloval-egybekotott-vacsora/

 • Zongorakoncert a Liszt Ferenc Hangversenyteremben (Boros Misi, Marczi Mariann és Tóth Péter közös játéka (3490 Ft/fő)

Részletek: http://old.itdweb.hu/zongorakoncert-boros-misi-marczi-mariann-toth-peter/

ELŐADÓK

Peter Walter
Peter Walter
Sík Attila
Háber István
Gaál Zsófia Anna
Peter Walter
Stefanovics József
Fittler András
Farkas Eszter
Emil Toescu
Peter Walter
Costas A. Anastasiou
Dr. Janet Withall
Héjj Andreas
Weisz Péter
Peter Walter
Várady Géza
Nyers Szilvia
Walter Szilvia
Wilhelm Márta
Peter Walter
Lakatos Péter
Fusz György
Frank Adél
Bereczki Enikő
Peter Walter
Zemplényi Antal

SZEKCIÓK

______________________________________________________________

Dátum: 2018. október 3., szerda délutáni szekció (időpont: 14:00-20:00)

______________________________________________________________

14:00-tól: Regisztráció

15:00-tól: Sajtónyilvános, ünnepélyes megnyitó

A szekció előadói:

 • 16:30-tól: Frank Adél (Pécsi Kesztyű, Adele Frank Art&Design)

Előadás címe és leírása: DIVAT-IDŐTÁLLÓSÁG-FENNTARTHATÓSÁG

Frank Adél divattervező, zsűrizett kreációit Budapest és Pécs mellett Londonban, Párizsban és Moszkvában összesen 30 bemutatón láthatta a nagyérdemű. 2014-ben Victor Vasarely Művészeti díjjal tüntették ki. Ruhakollekciói nem egy szezonra, hanem akár 10 évre is szólnak, egyszerre teremtve értéket és kényelmet. Emellett szabadidejében fest és ír. Festményein sajátos gyűrt varrás applikáció technikát alkalmaz, így hozva létre egyedi, 3D hatású képeit.
Első könyve, a Mary Bride színrelép megvásárolható a Móra-Líra könyvesboltokban.

 • 17:00-tól: Bereczki Enikő (Ifjúsági- és generációs szakértő, blogger)

Előadás címe és leírása: Fiatalok és szépek? – Fiatalság és szépségkultusz a digitális korban 

Az előadás a szépség és a külső megjelenés fontosságát, felértékelődését mutatja be kifejezetten a közösségi médiát használó emberek -főként a Z-generációs fiatalok – körében.  Az előadás kitér egy 3 hónapos motivációs kampány (Dress up!) tapasztalataira is. A beérkező vélemények az eddigi kutatásokat is alátámasztják, vagyis, hogy rendkívül nagy szerepe van az Instagramnak a fiatalok mindennapjaiban és ez önértékelésüket és öltözködésüket is nagy mértékben befolyásolja. 

 • 17:30-tól: Stefanovics József (KSG [Kid’s Smart Gymnastics])

Előadás címe és leírása: A KSG módszer, mint híd, az edzők, oktatók és a mozgás terapeuták között

1985-óta foglalkozok Kyokushin Karatéval, 5. danos vagyok. 15 évig sikeres versenyző, ma az egyik legsikeresebb hazai klub- Victory- vezetője, a nemzeti válogatott szövetségi kapitánya. A 2000-es évek elején végeztem, mint Alapozó mozgásterapeuta, és 10 évig tanítottam SNI-is diákokat, a Gyermekház Általános és középiskolában. Rendkívül sok egyéb végzettségem van a területen (Karate edző, FMS szakember, DNS szakember, Strongfirst Kettlebell Team Leader, Kaatsu specialista…). Mivel az Alapozó mozgásterápia hatékonyságát megéltem, ugyanakkor tudtam, hogy ilyen mélységben nem szükséges egy átlag, tanárnak, sport edzőnek. Azt is láttam, hogy ez a módszer nem ad lehetőséget a továbblépésre a hétköznapi életen túl, mondjuk a sportoláshoz, akár top teljesítményekhez. Sok helyen oktatok, edzőket és felőlük, egy alulról szerveződő igényként jelent meg egy igény, aminek kielégítésére létrehoztuk 2016-ban a Kid’s Smart Gymnastics oktatói módszerét.

 • 18:00 – 18:30: Kávészünet
 • 18:30 pm: Zemplényi Antal (PTE Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság)

Előadás címe és leírása: Az integrált egészségügyi ellátás egészség-gazdaságtani elemzése

Európában és világszerte nő az idősödő, több krónikus megbetegedésben szenvedő betegek száma, ami a jövőben jelentős terhet fog róni az egészségügyi ellátórendszerre és annak finanszírozására. Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer szereplőinek összehangolásával, a tevékenységük megfelelő koordinálásával az ellátórendszer kapacitásai hatékonyabban hasznosíthatók, illetve a betegek ellátással kapcsolatos elégedettsége is javítható (pl. a kevesebb várakozás, az ellátás folytonosságának biztosítása révén). Egy EU forrásból finanszírozott kutatási program (a SELFIE 2020) azt vizsgálja, hogy melyek Európában azok az integrált ellátási modellek, amelyek ténylegesen értéket nyújtanak a betegek számára, és megpróbál egy olyan egységes értékelési módszertant kialakítani, ami alapján a betegek, a biztosító vagy az egészségpolitikus objektív képet kaphat egy-egy ilyen modell működéséről. Ez segíthet továbbá abban is, hogy megítéljük melyek azok a modellek, amelyeket érdemes Nyugat-Európából átvenni és testre szabva Magyarországon is alkalmazni. Az előadás keretében bemutatásra kerül néhány ilyen modell, az értékelési módszertan, illetve a hazai adaptáció lehetősége, szempontjai.

 • 19:00-tól: Fusz György (PTE Művészeti Kar)

Előadás címe és leírása: Koncentrált idő

A művészet sűrített idő, melyben a valós idő módosul, szubjektív idővé lényegül át és ily módon reflektál a korra, amelyben élünk. A három előadó különböző nézőpontból beszél a fenti gondolat szellemében.

Társelőadók:

Prof. Nagy Márta egyetemi tanár

Prof. Fusz György egyetemi tanár

Fekete Dénes doktorandusz

 • 19:30-tól: Héjj Andreas (PTE Bölcsészettudományi Kar)

Előadás címe és leírása: FÉL-elem az öregedéstől? – EGÉSZ-séges ageing!

Mai előadásunkban megvizsgáljuk azokat az elterjedt tévhiedelmeket, amelyek az idős kort mint elkerülhetetlen leépülést mutatják be. Megtárgyaljuk, miért annyira veszélyes az önmagát beteljesítő jóslat, s hogyan védekezhetünk a megtanult tehetetlenség kialakulása ellen. Két, a gyógyszeripart a legkevésbé sem gazdagító, természetes ősi módszer serkentő élettani hatásainak bemutatásával biztosítjuk, hogy ki-ki a számára rendelt éveket a lehető legjobb egészségben és örömben teljesíthesse ki.

______________________________________________________________

Dátum: 2018. október 4., csütörtök délelőtti szekció (időpont: 8:00-12:00)

______________________________________________________________

Élénk Elmék

Szimpózium Prof. Sik Attila (sik.attila@pte.hu) és dr. Emil C Toescu (e.c.toescu@bham.ac.uk) (ITD, Pécs és Birminghami Egyetem, UK) szervezésében.

Köztudott, hogy az idő múlásával agyi funkciónk romlik. Aggodalomra azonban semmi ok, mivel az agy, és az azt felépítő idegsejtek az egyik legellenállóbb szervünk a testünkben. Továbbá kutatások egyértelműen igazolják, hogy egyszerű és természetes módszerekkel, mint például megfelelő étkezés, állandó fizikai aktivitás, lassíthatjuk a mentális öregedési folyamatot. A nemzetközi szimpózium előadói ezeket az eredményeket mutatják be és beszélik meg a nagyközönség számára vonatkozó következményeket.

8:00-tól: Regisztráció

A szekció előadói:

 • 9:00-tól: Farkas Eszter (Szegedi Tudományegyetem)

Előadás címe és leírása: Érrendszeri károsodás kompenzálása az idősödő agyban

A holland, University of Groningen-en szereztem meg PhD fokozatomat, ahol kutatási területem „Az agyi kapillárisok ultrastrukturális elváltozásai demenciában” volt. Jelenlegi kutatási érdeklődésem az ischaemiás stroke kórélettana. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi docense vagyok.

 • 9:30-tól: Gaál Zsófia Anna (Magyar Tudományos Akadémia)

Előadás címe és leírása: Kognitív funkciók változása és megváltoztathatósága az öregedéssel

Az öregedéssel együtt jár a kognitív funkciók hanyatlása is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy idősebb korban szenilisek leszünk vagy hogy képtelenek leszünk döntések meghozatalára. Létezik néhány kérdés, melyet, mint a kognitív tudományok kutatója, gyakran felteszek magamnak: Mely kognitív funkciók érintettek és melyek maradnak eredeti állapotukban? Visszafordíthatók vagy épp ellensúlyozhatók ezen változások? Amikor fiatal és idősebb felnőttek ugyanazt a teljesítményt nyújtják, ugyanolyan változások mennek végbe agyukban? Átalakíthatók a romló funkciók előnyössé? Mi vonható le a mindennapi élet számára a kutatási eredményekből? A beszélgetés ilyen kérdésekkel foglalkozik.

 • 10:00-tól:  Emil Toescu (University of Birmingham)

Előadás címe és leírása: Az időskori kognitív károsodás lényegi alapjai

A Birminghami Egyetem neurológusaként azon anyagokat és mechanizmusokat vizsgálom, melyek magyarázattal szolgálnak az öregedésre és az öregedéssel járó kognitív gyengülésre. Aktív szerepet vállalok a tudomány és a társadalom összekapcsolásában. Emellett egy olyan akadémiai curriculum kialakításában veszek részt, mely a tudományt és a humán tárgyakat interdiszciplináris módon kapcsolja össze.

 • 10:30-11:00 Kávészünet
 • 11:00-tól: Janet Withall (University of Bath, UK)

Előadás címe és leírása: REAKCIÓ – Az “Időskor Aktívan” tanulmány

Időskorban a lakosság nagy részét érinti a törékenység, gyengeség és a kognitív hanyatlás, melyek többek között az egészségügyi és szociális szolgáltatások iránti megnövekedett igényben fejeződnek ki. Egyre több bizonyíték mutatja azt, hogy a fizikális és izomerő növelése pozitív hatással van és késlelteti a fizikai gyengülést az idő múlásával – azonban a kognitív képességek esetében ezek a bizonyítékok nem annyira egyértelműek. Egy jelenleg futó kísérletben 27 REACT csoport, mindegyik 15 fővel, 52 héten át különböző edzéseket végez: aerobic, izomerősítés, nyújtás és egyensúlyozás. A fő eredmények mértékei a következők: Rövid Fizikai Erőnlét Próba, Montreali Kognitív Felmérés, és a számítógépes Egészséges Elme Kérdőív.

Ezen kívül, az Oxfordi Egyetem MRI Központja mágneses magnorezonancia képalkotással (MRI) teszteli a mozgás hatását az agy struktúrájára, funkciójára és kogníciójára. Ez a világon az egyik első tanulmány, mely ilyen fejlett mérési eszközöket használ annak érdekében, hogy a mozgás kognitív képességekre tett hatását kutassa. Továbbá ez az első nemzetközi bemutatása a REACT méréseknek.

 • 11:30-tól: Costas A. Anastasiou (Harokopio University, Athens, Greece)

Előadás címe és leírása: Mediterrán diéta és kognitív egészség – a Hellenic longitudinális tanulmány eredményei

Szenior tudományos munkatárs vagyok az athéni Harokopio Egyetem, Táplálkozási és Dietetikus Tanszékén, emellett a Nemzeti Kapodistrian Egyetem Orvosi Karával dolgozok együtt. Jelenlegi érdeklődési területem a diéta, fizikai aktivitás, valamint az egyéb életmódbeli paraméterek hatása az öregedésre, különösképpen a kognitív és funkcionális gyengülésre. Kutató munkatárs vagyok a HELIAD tanulmánynál, mely a hosszútávú vizsgálata a görög lakosság étkezési kultúrájának és öregedésének.

 • 12:00 Ebéd

______________________________________________________________

Dátum: 2018. október 4., csütörtök délutáni szekció (időpont: 13:00-16:00)

______________________________________________________________

A szekció előadói:

 • 13:00-tól: Nyers Szilvia (PTE Társadalmi Kapcsolatok Intézete)

Előadás címe és leírása: Altruizmustól az új típusú önkéntességig, avagy van amiből nem lehet kiöregedni

Viselkedésünk, verbális és non-verbális kommunikációnk gyakorta többet elárul a korunkról, mint önmagában egy évszám. Ugyanakkor a mindennapokban számos módon próbáljuk megőrizni a fiatalságunk, mely meghatározó összetevője az aktivitás. Erre kiváló például szolgál az önkéntesség új típusának térhódítása Magyarországon, azon belül is a számtalan kortalan pécsi önkéntes jógyakorlat. Tehát elmondhatjuk, hogy van amiből nem lehet, vagy érdemes kiöregedni manapság.

 • 13:30-tól: Lakatos Péter (KaaTsu)

Előadás címe és leírása: KaaTsu az öregedés ellenszere

 • 14:00-tól: Várady Géza (PTE Műszaki és Informatikai Kar)

Előadás címe és leírása: Kollaboratív robotok az egészséges öregedésért

 • 14:30 – 15:00 Kávészünet
 • 15:00-tól: Háber István (PTE Műszaki és Informatikai Kar)

Előadás címe és leírása: Automatikus orvosi képfeldolgozás a rehabilitációs intervallum csökkentése érdekében

 • 15:30-tól: Weisz Péter – Fotelgazda – ötletből vállalkozás

Előadás címe és leírása: Fotelgazda – ötletből vállalkozás

A Fotelgazda nem más, mint a 21. századi bértartás, ahol a résztvevő valós termékeket „termelhet”. A termelés folyamatát bármikor nyomon követhetjük az okoseszközünkön, s ellenőrizhetjük, mi folyik a virtuális tér mögött található valóságos farmon.

Elég fotelgazdává válni, részt vállani ebben a rendkívüli közösségben, s otthonról követni állataink, gyümölcseink növekedését, átélni a sikereket minimális időbefektetés mellett. Amikor eljön az ideje, házhoz szállítva élvezhetjük termékeinket, vagy értékesíthetjük  az online piactéren. Az előadás erről a forradalmian új ötletről tájékoztatja a hallgatóságot.

______________________________________________________________

Dátum: 2018. október 5., péntek délelőtti szekció (időpont: 8:00-12:00)

______________________________________________________________

8:00-tól: Regisztráció

A szekció előadói:

 • 9:00-tól: Sík Attila (PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete)

Előadás címe és leírása: Multi, Inter vagy Transz?

Amikor tudományágak közötti kapcsolatokról beszélünk, gyakran használunk olyan hangzatos szavakat, mint interdiszciplináris, multidiszciplináris, és így tovább. A tudomány, társadalom és az üzleti szféra közötti együttműködés, amit Transzdiszciplinárisnak hívnak, a legösszetettebb formája a kollaborációnak. Az előadás során többek között arról hallunk, milyen módon lehet ezeket a területeket összekötni, illetve milyen tevékenységet végez, és fog végezni az újjonan alakult Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

 • 9:30-tól: Wilhelm Márta (PTE Testnevelés- és Sporttudományi Intézet)

Előadás címe és leírása: A fiatalság forrása: sport és fizikai aktivitás szerepe a fiatalság megőrzésében

Az egészséges öregedés modern társadalmunk nagy kihívása. Környezetünk manapság többnyire elnyomja a fizikai aktivitás, kontrollált étrend és életmód iránti igényt. Ilyen körülmények között az aktív szabadidő és a sport a legnagyobb befolyásoló biológiai és lélektani faktorok, melyek segítenek a fiatalság és a jó közérzetet megőrzésében. Az előadás fő témája ezen faktorok és élet stratégiák rövid bemutatása különböző országokban.

 • 10:00-tól: Fittler András (Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár)

Előadás címe és leírása: Gyógyszerbiztonsági kihívások az öregedő népességben

Dr. Fittler András a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Karának tanszékvezető egyetemi docense, gyógyszerész diákok magyar és angol nyelven tanít A kutatás témája az on-line kábítószer-forgalmazás, az internetes gyógyszertárak és a hamisított gyógyszerek egészségügyi és gazdasági kérdései.

 • 10:30 – 11:00 Kávészünet
 • 11:00-tól: Walter Szilvia, Európai Üzleti Csúcstalálkozó, 2018-as év innovátora, Brüsszel (EVA Vision)

Előadás címe és leírása: Mobilitási segédeszköz vakok és gyengénlátók számára

A vakok és látássérültek nehézségekkel küzdenek a forgalmas, városi környezetben való tájékozódás során. Sokszor ellenséges környezetnek tűnnek a vakok számára, hiszen a tömeg, a zaj, a járművek, a szagok, az utcanevek, minden folyamatosan változik.

Az EVA Vision által bemutatott szemüveg látássérültek mobilitását segíti, mobiltelefonhoz csatlakoztatható és egy mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja a viselőjét!

 • 11:30-tól: KEYNOTE LECTURE, Peter Walter (Univ of California at San Francisco, California, USA; the winner of 2018 Breakthrough Price in Life Sciences, Silicon Valley)

Előadás címe és leírása: Fehérje origami művészete

A fehérjék az emberi szervezet kis gépezetei, amelyek az elősejtek minden funkcióját ellátják. Minden emberi fehérje 20 építőkocka lineáris láncából faragódik ki. Ahhoz, hogy a fehérjék elvégezzék a nekik szánt feladatot, precízen kell formálódniuk. Ezért a sejtek gondosan felügyelik ahogy az épitőkockák lánccá formálódnak es feltekerednek.

Az emberi sejtek minden egyes percben kb. 1.5 millió fehérjét gyártanak, es 10.000 félét. Nem meglepő ugye, hogy néhány ezek közül hibásan formálódik. Amikor a sejt észreveszi a hibákat, akkor megpróbálja jobban formálni a fehérjéit, de ha ezzel nem tudja javítani a hibát, akkor elpusztítja magát, hogy megvédje a szervezetet a potenciálisan káros, hibás működésű fehérjéktől.

Ez történik az öregedés során is és az öregedéssel összefüggésben álló betegségek esetén is, mint pl.: az idegsejt károsodás, diabétesz, rák.

Ha megértjük, hogy a sejtek hogyan monitorozzák a fehérjéik minőségét, jó formálódását, akkor kis, gyógyszer szerű molekulákkal befolyásolni tudjuk, hogy a rossz fehérjéket készítő sejt elpusztuljon.

Ez lehetőséget ad majd, hogy legyőzzük az öregedést és a betegségeket.

Mindez olyan, mint a művészet, a fehérjék formálódásának művészete.

______________________________________________________________

Dátum: 2018. október 4-7., csütörtök délután (17:00-tól), péntek délután (15:30-tól), szombat (egész nap) és vasárnap (11:00-19:00)

______________________________________________________________

A KONFERENCIA HELYSZÍNE

JÓKAI Rendezvényház (H-7621 Pécs, Jókai tér 6.)

ht_foto-33

HÍRLEVÉL

  Szeretnél több információt kapni az eseményünkről?

  Iratkozz fel a hírlevelünkre!

  PARTNEREINK